Meal Ready to Eat

Goed, ik was dus een tiental dagen erg druk met een aantal Amerikaanse militairen. En op een aantal momenten waren er dat dus 150 in totaal. Geen kattenpis en geen aantal dat je even iets aanbiedt (kostentechnisch gezien).

Een klein aantal heb ik wel een paar keer op wat goed eten kunnen trakteren, maar meestal dus niet. De soldaten kwamen allemaal over uit Roemenië en Polen waar ze in Navo-verband de boel in Oekraïne/Rusland in de gaten houden. Voor ons. Ik vind dat pittig hoor, en bewonderingswaardig, maar daar gaat dit blogje niet om.

De meesten van hen zijn 9 maanden van huis en heel af en toe mogen ze even ‘ontspannen’. Niet in Amerika, maar elders in Europa. En zo waren er rondom de herdenking van 78 jaar Market Garden dus ongeveer 150 in onze gemeente (of nou ja, ze waren ook nog ‘ns behoorlijk ver van hier gestationeerd).

De soldaten mogen dan kiezen: of een gratis MRE (Meal Ready to Eat) of op eigen kosten eten. In de periode dat ze hier waren zag ik dan ook behoorlijk wat militairen de supermarkt(en) binnengaan. Anderen kozen voor restaurantjes of cafetaria’s en weer anderen kozen dus voor de MRE. En laat ik nou per ongeluk een MRE ontvangen hebben van een van hen. En gelukkig was het hier geen ‘commercial resale’ want dat is unlawful zoals op het zakje hieronder staat.

Deze militair had gewoon een MRE over en zou de volgende dag vliegen, dus wat hem betrof mocht ik het best een keer proberen.
De inhoud: een boel zakjes. Het groene zakje links is het ‘oventje’. Daarin doe je het andere groene zakje rechts en daar voeg je dan een heel klein beetje water aan toe. Dan warmt de inhoud vanzelf op. En dat is toch wel een soort van magisch nietwaar? Zo eten de militairen dus blijkbaar ook tijdens oefeningen (of erger, tijdens missies en/of oorlogsgebieden).

Het prutje hieronder hoort bij een mierzoet drankje. Maar dat is best te nassen. Zeg maar. En zit echt boordevol vitamines en calorieën.

Het is wel een beetje een rare combi vind ik eigenlijk. De ‘chicken noodles en vegetables in sauce’ met appelmoes en crackers. Maar goed, misschien begreep ik de bedoeling niet helemaal.

Heel warm waren de noodles en zo niet, maar het smaakte meer dan prima.

Als laatste at ik dus de crackers maar met de meegeleverde pindakaas en ‘apple jelly’. En dat was ook helemaal niet verkeerd. Alles zit propvol calorieën en dat is natuurlijk ook wel nodig om je soldaten aan de gang te houden.

Best bijzonder om dit een keer te mogen proberen. Maar ik begrijp heel goed dat de meeste militairen hier niet heel erg wild van worden en daarom vaak voor die friettent, supermarkt of restaurant kiezen.

9 gedachten over “Meal Ready to Eat

  1. Het ziet er niet uit. Des te bijzonder is het dat het nog best wel smaakt. Lijkt me geen pretje om het daarmee te moeten doen.

  2. Die zakjes zien er ronduit smerig uit, maar interessant dat het dan wel weer aardig smaakt. Ik heb respect voor die jongens 9 maanden is lang.

  3. Wat leuk om dit stukje te lezen, ik had er nog nooit van gehoord! Nee, mijn ding zou het ook niet zijn, maar ik ben dan ook een verwend en kieskeurig nest! Als je honger hebt en energie nodig dan eet je dat natuurlijk gewoon op, dan zou ik ook vast anders piepen!

  4. Duidelijk een gevalletje “honger maakt rauwe bonen zoet ” wat mij betreft! Het ziet er echt niet uit en bij eten wil het oog toch ook wat.

    • In Nederland heb je de beruchte WOLpakketten warme maaltijd-ontbijt-lunch. Zelf nooit hoeven eten want ik ben burgermedewerker maar veel verhalen over gehoord.

  5. Echt, hier had ik dus geen idee van. Dat het prutje op de een of andere manier zichzelf verwarmt. Ja calorierijk zal het zeker zijn, en idd, die calorietjes hebben ze natuurlijk nodig. Bijzonder dit!

  6. Onze zoon was in militaire dienst en bracht af en toe een “rantsoon” mee naar huis. Tja…”you can eat it, but it taste like shit” zeiden de soldaten. Ach, zo erg was het nu ook weer niet maar een culinær hoogstandje in geen geval. Je kunt erop overleven en dat is de bedoeling dan ook.

  7. Het is goed dat het bestaat voor in tijden van nood, maar ik zou toch ook voor iets anders gaan mocht de mogelijkheid er zijn.

  8. Vernuftig systeem, maar als ik het zo zie, zou ik ook liever voor de supermarkt of de cafetaria gaan. Wel heel leuk om dit een keer zo te zien.

Reacties zijn gesloten.