Lest we forget – 4

Wat zijn wij gezegend dat we, in vrijheid, een reis als deze kunnen maken. Een reis die ons confronteert met het slechte dat in mensen zit, maar gelukkig net zo goed met het goede en dappere.
Voordat de reis naar huis begint staan er nog twee bezoeken op het programma.
Op dit, pas vorig jaar onthulde immens grote monument, staan de namen van 22.442 militairen die onder Brits bevel gesneuveld zijn tijdens de slag om Normandiรซ. Het is een heel indrukwekkende plek om rond te lopen en al die namen te zien.

Er is een app te downloaden vol met informatie over het monument en met heel veel verhalen en audiofragmenten. WWII-veteraan Harry Billinge speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze bijzondere plek en hij heeft de opening vorig jaar nog mee mogen maken. Op 5 april van dit jaar overleed hij maar via de app zal zijn stem blijven klinken hier bij Gold Beach: het strand waar hij op 6 juni 1944 aan land kwam, waar hij een van zijn vrienden zag sterven en waar hij vocht voor de bevrijding van Europa.
We nemen afscheid van Normandiรซ op ๐—ฆ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ ๐—•๐—ฒ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต waar op 6 juni 1944 de Britten landden. Opnieuw maakt daar te staan, en je alleen al voor proberen te stellen wat daar gebeurd is maakt ongelooflijk nederig …
Het was een reis vol info, indrukken, kippenvel, een traan, bijzondere momenten, mooie mensen en gezelligheid. Het was in alle opzichten een waardevolle reis.

2 gedachten over “Lest we forget – 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *