Toen de wereld brak

Een van mijn favoriete schrijvers is John Boyne en toen ik laatst in de krant las dat hij een vervolg op ‘De jongen in de gestreepte pyjama‘ geschreven had, toen wilde ik dat boek dan ook heel graag hebben. In het eggie, voor in de boekenkast, bij de rest van Boyne-boeken. Dus ik vroeg dit boek aan sinterklaas, maar ik kreeg het al eerder: namelijk toen Mr.  T. en ik 28 jaar ‘verkering‘ hadden.

Waar gaat ‘Toen de wereld brak‘ over?

De nieuwe, grote roman van John Boyne: het vervolg op de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama volgt Bruno’s zus Gretel, en verkent via haar op meeslepende en ontroerende wijze de nasleep van de oorlog en de effecten van een levenslang schuldgevoel

Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging.

Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.

Tja, wat kan ik zeggen? De meesterverteller schreef opnieuw een indringend en bijzonder mooi boek wat heel goed in elkaar zit. Je volgt Gretel vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met het heden, dat is de ene verhaallijn. De andere verhaallijn betreft de huidige tijd waarin Gretel omgaat met Henry en wat andere personages (vooral het personage Heidi en de plotwending rondom haar is geniaal). Boyne is een kunstenaar, hij schrijft soepele en prachtige zinnetjes en dat deed hij ook in dit boek.

Maar toch, een heel klein toch, Boyne wist mij met dit boek niet zo te raken als met ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ maar misschien is dat maar goed ook …

8 gedachten over “Toen de wereld brak

  1. Een goede tip voor mijn boekenlijst.

    Toevallig zag ik van de week woensdag iets op tv komt over onderduikers in een kerk in Rotterdam en daar was ook een boek over dat ik gelijk op mijn lijst heb gezet “De orgelzolders” van Anja Matser. Ik geef het maar door aan je.

  2. Ik ben ook heel benieuwd naar dit boek. Tegelijkertijd denk ik: het kan nooit net zo goed zijn als ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ en dan ben ik bang dat het tegenvalt. Maar gelukkig lees ik bij jou nu dat het zeker ook de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *