Niet van hier

Een boek dat is geschreven door de zus van een behoorlijk beroemde cabaretier en dat dan ook nog over je eigen dorp gaat dat moet ik natuurlijk lezen (en ook voor het eggie in de boekenkast hebben natuurlijk). Waar gaat ‘Niet van hier‘ over?

Aan de rand van het dorp Z wordt het levenloze lichaam van Nannie, een dansmarieke, gevonden. In dezelfde week verhuist een stads gezin naar het nieuwbouwproject in het dorp. Rifka Marsman, de dertienjarige dochter van het importgezin, moet haar plek zien te vinden binnen een gemeenschap die in shock verkeert. In de korte tijd tussen carnaval en kermis trekt Nannies geest haar naar een volwassener gebied, waar ze zonder die lokroep nooit zou zijn gekomen. Niet van hier is een helder geschreven psychologische roman. Vernuftig verteld vanuit de perspectieven van Rifka, de einzelgänger Heleen en een naamloze dakdekker, die het geheel van bovenaf beschouwt.

Tja, wat vond ik nu van dit boek. Het leest vlot, dat zeker. En er zitten ook best leuke en herkenbare stukjes in. Maar dat het me nu echt wist te boeien, dat kon ik toch ook niet zeggen. Ik vond uiteindelijk alleen de link tussen de vader van Rifka en Heleen een heel mooie. Al realiseer ik me dat dit wel een soort van spoileralert is. Maar ach, ik denk niet dat je dit boek nog gaat lezen toch?

Enne: mijn achternaam komt ook in het boek voor (al heet ik ‘van deN’, dus een eventuele link is daarmee natuurlijk weg. Mijn blognaam is een anagram van mijn achternaam en dat vind ik dan weer wel leuk! Want er zit ‘taal’ in en de oplettende lezer zal ongetwijfeld ooit gezien hebben dat alle categorieën hier in de voltooid verleden tijd staan of in ieder geval met ‘ge’ beginnen. Ook best talig toch?

 

4 gedachten over “Niet van hier

  1. Zo heb ik het boek van De Heks Van Anjum, Dader of Zondebok van mijn dochter voor mijn verjaardag gekregen. Dat speelt hier in de buurt. Ze dacht dat ik dat wel leuk zou vinden. Ik moet er nog aan beginnen dus ik heb nog een oordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *