Antwerpen deel 2

Liepen we die eerste dag in Antwerpen 14 geregistreerde kilometers, de tweede dag liepen we er zelfs ruim 18. Na het ontbijt checkten we uit en brachten we de koffers naar de auto en startte onze wandeling.

Ik heb ooit een podcast geluisterd over een straathoek in Antwerpen waar drie gebeurtenissen plaats hebben gevonden waarover in die podcastserie verteld wordt: een bankroof in 2019, een aanslag in 1980 en een Joods jongetje dat aan het kamp ontsnapt omdat zijn moeder hem in 1942 van diezelfde straathoek wegstuurt. Een heel interessante podcast en omdat ik het sowieso leuk vind om door een stad te dwalen beginnen we de ochtend met wat ronddwalen door de stad richting de plek waar dat allemaal gebeurd is. Helaas vinden we niets wat op de juiste plek duidt, maar het is wel leuk om door een wijk te wandelen waar nog veel orthodoxe Joden wonen.

Ons tweede doel is de Handelsbeurs in Antwerpen en werkelijk waar prachtige locatie. Nog maar vrij recent open na een heel langdurige restauratie. Hier gaan we naar de expositie ‘Ikonen’ van Antoon Corbijn. Mooi, maar eerlijk gezegd had ik mezelf niet goed genoeg ingelezen want ik dacht daar de iconische foto’s van popsterren te zullen zien en laat dat nou net niet het geval zijn. Die zijn wel te zien in een introductiefilm, maar ja, dat is niet wat ik verwachte. De expo bestaat uit foto’s die Corbijn maakte op begraafplaatsen, van hemzelf als een popster (wel erg mooi gedaan overigens) en foto’s uit Rusland met als rode draad Lenin. In de Handelsbeurs zelf zijn (gratis) foto’s te zien zie Corbijn maakte van werknemers van Katoen Natie. Je ziet daar een boel mooie portretten.

Als we klaar zijn met Corbijn zoeken we een tentje om te lunchen. Net als gisteren is het razend druk in de stad (het is natuurlijk vakantie maar wow, het is gewoon echt heel, heel druk) en daarna wandelen we richting de Sint-Annatunnel. Deze voetgangerstunnel loopt onder de Schelde door en verbindt op die manier beide oevers met elkaar. De tunnel viert over een jaar of 10 zijn honderdste verjaardag en we gaan met de (houten) roltrappen naar beneden, lopen naar het andere einde van de tunnel, gaan weer naar boven, maken foto’s van de skyline van Antwerpen, gaan weer naar binnen en beneden, lopen weer die hele tunnel en gaan weer naar boven. Een leuke ervaring!



We vervolgen onze weg naar een volgende tijdelijk te bezoeken happening: Being Van Gogh. In een grote ronde koepel wordt het verhaal van Vincent van Gogh verteld terwijl er prachtige projecties op die koepel getoond worden. Met geweldige muziek erbij is dat een magische ervaring die je, liggend op een zitzak, tot je neemt. Heel erg mooi, maar op 8 januari 2023 was in Antwerpen alweer de laatste uitvoering.


Als we na een uur weer buiten staan (en ja echt, Mr. T. presteerde het om even in slaap te vallen tijdens dit spektakel) wandelen we richting MAS. Het is te laat om nog een kaartje voor het museum te kopen, maar naar boven gaan kan natuurlijk altijd. Wat een prachtig gebouw is dat!



Van het MAS wandelen we weer richting de parkeergarage en uiteindelijk hebben we er dus bijna 19 kilometers op zitten. Heerlijk!

7 gedachten over “Antwerpen deel 2

  1. Zo lang geleden dat ik in Antwerpen was. Ik kan me de Mas niet herinneren wie weet was die er niet. Die tunnel lijkt op de Maastunnel zou er best eens doorheen willen fietsen. De tentoonstellingen spreken me ook niet zo aan. Heeft ie lekker geslapen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *