Door de ogen van de Koning

Ik ben wel Koningsgezind, maar dat zal jullie niet verbazen. Een deel van mijn werk is ernstig Koninklijk gerelateerd en verder ben ik natuurlijk enorm van de tradities, protocol en dergelijke. Met republikeinen kan ik niet zo heel veel want dat wat zij een geweldig alternatief vinden, daaraan zie ik net zoveel haken en ogen zitten als zij aan de monarchie. Maar goed, dat terzijde.

Tja, natuurlijk is dat overerven best vreemd en zo en hoe blij mag je zijn als je nu al weet dat je het later toch nooit goed zult doen, dat iedereen al jarenlang een mening over je heeft en je te dik, te joviaal, te stijf, (een beetje) te dom, te slim of wat dan ook vindt. En ja, soms maakt ook de Koning fouten. Het lijkt gewoon een echt mensch! En ja, soms maken ze heel domme fouten, maar was er niet een spreekwoord over ‘zonden’, ‘werpen’ en een ‘steen’?

De podcast ‘Door de ogen van de Koning’ die ben ik natuurlijk meteen gaan volgen zodra ik hoorde dat deze gemaakt was. Tot nu toe heb ik drie afleveringen geluisterd en ik vind het leuk! Heel erg leuk. En grappig en ook verstandig dat ze dit gedaan hebben. Tien jaar Koning Willem-Alexander. Ik herinner me al het werk rondom de abdicatie nog zo goed! Wow, dat was spannend en leuk en bijzonder. Sweet memories.

Tot op heden heb ik twee keer een Koninklijk bezoek mogen organiseren (een keer de Koningspelen in onze gemeente en een keer de opening van het theater) en dat was zo gaaf. En interessant en uitdagend. Heerlijk werk heb ik.

Van afnemende populariteit kunnen we natuurlijk van alles vinden en ik ben de eerste om toe te geven dat sommige dingen gewoon niet slim zijn. Maar hé, we (ver)oordelen in dit land inmiddels ook wel heel erg rücksichtslos en op alle fronten. En dan denk ik dat een podcastserie als deze toch wel weer wat hobbels glad kan strijken. Er zijn tot op heden drie afleveringen verschenen (voor iedere jaar één) en ik vond ze alle drie heel erg tof. Nog zeven te gaan!

14 gedachten over “Door de ogen van de Koning

  1. Helemaal eens. De overerving is idd wat vreemd maar we boffen met ons koningshuis. Sinds Beatrix kiezen ze (naar mijn bescheiden mening) ook geschikte partners. Voor mij dus ook liever geen republiek. En de podcast luister ik ook, een aanrader.

  2. Eerst dacht ik deze over te slaan. Maar na jouw bericht toch gedownload en inmiddels de eerste aflevering gaan luisteren. Precies lekker om tussen de bedrijven door te luisteren en veel leuker dan ik had verwacht.
    Dank voor de tip!

  3. Ik heb alleen het eerste deel nog maar geluisterd. De rest ga ik ook nog luisteren. Ik vond het wel leuk om te horen. En ik vind het bovendien heel bijzonder dat hij dit doet. Toch best uniek, denk ik.

  4. Het moet behoorlijk leuk werk zijn, dat organiseren voor het koningshuis. Interessant.
    Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het koningshuis niet op de voet volg. Maar ik ben blij dat het er is want in een republikeinse oplossing zie ik niks. Dat hoort niet bij Nederland.
    Dus laat WA van Buren maar gewoon blijven. En laat Maxima maar lang naast hem blijven staan om te behoeden voor ‘een beetje dom’ dingen.

  5. Ik heb hetzelfde als jij. Dat overerven is lastig. Aan de andere kant is het een heel goede voorbereiding. Aan het republikeinse model zitten nog meer nadelen, vind ik. Je zal de heer T maar krijgen. Ik waardeer het verbindende van het koningshuis. Dat zag je ook weer bij de tentoonstelling ‘ Koninklijk borduren’. Dat borduren was ook met oog voor verbinding georganiseerd. De podcast heb ik deels beluisterd.

  6. Opgegroeid met Juliana als Koningin en m’n volwassen, met “een vrouw met dochters van mijn leeftijd die allemaal mooie kleding droegen. Later een Koningin van m’n eigen leven en alles bij elkaar hebben we gewoon een goed stabiel koningshuis dat overal veel goodwill opgebouwd heeft. Willen Alexander doet wat mij betreft een beetje tevéél z’n best om het iedereen naar de zin te maken en waait daardoor met alle ( woke) winden mee.
    Neem de heisa destijds over de Griekenland vakantie, hij deed niets dat tegen de regels was en vanwege privacy gebrek is dan zo’n vakantie zeker te verdedigen. Ik erger me dan aan die (onterechte) knieval “voor het volk” kom op houd die rug recht”.
    Maar als ik zou moeten kiezen blijft het koningshuis.

  7. Dankjewel voor de tip en de link. Ik ben niet zo van Spotify etc., dus de link naar de site van het koninklijk huis was handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *