Vrijheid – 2

In aanloop naar 5 mei deel ik graag een paar lijstjes ‘vrijheidsvragen/-stellingen’ met jullie. Het zijn best pittige vragen dus ik bundel ze per 5 in een logje. Ik hoop dat jullie de tijd willen nemen om er over na te denken en ik ben erg benieuwd naar jullie antwoorden. Na deel 1 is hier deel 2.

  1. Wat vind jij: verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet?
  2. Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij?
  3. Met wie voel jij je verbonden?
  4. Voel jij je vrij? Waarom wel of niet?
  5. Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven?

Het is het handigst als je de vragen even selecteert, control v doet en control c doet in het reactieveld.

8 gedachten over “Vrijheid – 2

  1. Pingback: Lijstjes van Mrs. T. – Melodyk

  2. 1. Wat vind jij: verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet?
    – Ik vind ‘erbij horen’ helemaal niet belangrijk. Die behoefte heb ik vaak helemaal niet. Ik ga liever mijn eigen gang. Maar dat is misschien juist vrijheid.

    2. Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij?
    – Ik denk dat iedereen vrij is op dit moment maar dat niet iedereen dit zo ervaart. Mensen met weinig geld of mensen die ziek zijn en daardoor beperkt worden om allerlei dingen te doen zullen dat misschien niet zo ervaren.

    3. Met wie voel jij je verbonden?
    – Oh. Nou, eigenlijk alleen met de mensen die dicht bij me staan. Mijn dochter en partner, mijn moeder, vrienden. Verder voel ik me niet zo verbonden met mensen. Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op mensen 😉

    4. Voel jij je vrij? Waarom wel of niet?
    – Ja, ik voel me vrij. Ik kan doen en laten wat ik wil en ik prijs me daar erg gelukkig mee.

    5. Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven?
    – Nou ja, wat hier boven staat. Ik kan (binnen redelijke grenzen natuurlijk) doen en laten wat ik wil. Dat is een ongekende luxe natuurlijk!

  3. 1(6). Wat vind jij: verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet? Vrijheid houdt in: een ander niet in de weg staan. ‘Erbij horen’ is prima, zolang je anderen niet in de weg staat en hun vrijheid belemmert.
    2. (7). Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij? Nee, zeker niet. Denk maar aan de vrouwen in Afghanistan (tv: onze man bij de Taliban), de inwoners van Oekraïne en zoveel landen meer. Maar ook in ons eigen land. Denk maar aan het stelen en vernielen van regenboogvlaggen. De agressie tegen vluchtelingen, anders denkenden.
    3. (8).Met wie voel jij je verbonden? Met mensen die idealen hebben en ergens voor gaan en staan.
    4.(9).Voel jij je vrij? Waarom wel of niet? Ja, ik wel. Voel me soms belemmerd door fanatieke groepen in de samenleving.
    5.(9.)Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven? Vrij in denken, doen en handelen. Gelijke rechten

  4. Wat vind jij: verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet? → verbonden zijn met anderen is heel belangrijk want samen maak je de maatschappij en als we allemaal maar ons eigen ding doen, dan is daar volgens mij weinig leuks aan. Erbij horen is ook belangrijk: iedereen moet namelijk de kans hebben/krijgen om mee te doen als men dat wil. En ik denk dat dat onder andere vrijheid is. Een boel dingen samen maakt vrijheid.

    Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij? → Zeker niet. Dat kunnen grote groepen mensen zijn in landen met oorlog of een dictatoriaal regime of beperkende wetten en regels. Maar je kunt ook niet vrij zijn terwijl je heel veel vrijheid hebt: omdat je in een bepaald patroon terecht gekomen bent, omdat je niet gelukkig bent of wat dan ook.

    Met wie voel jij je verbonden? → Met de wereld, met alles wat er gebeurt. Dat kan ik niet heel goed uitleggen eigenlijk, maar zo voelt het af en toe wel.

    Voel jij je vrij? Waarom wel of niet? → Zeer zeker. Heel erg vrij. Terwijl die vrijheid ook grenzen kent die ik respecteer.

    Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven? → Vrijheid is kunnen zijn wie je bent, dat je (binnen bepaalde wetten en regels) mag doen en laten wat je wilt. Dat je feitelijk alles kunt zeggen, maar er vooral ook voor kunt kiezen om iets niet te zeggen. Of niet te doen. Vrijheid is ook hebben voor geschiedenis en daarvan leren en de kans hebben te proberen andere te inspireren.

  5. Wat vind jij:
    verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet?
    – erbij horen, liever niet in een hokje gestopt worden dus nee… ik hoef nergens bij te horen, maar wil wel overal bij mogen zijn, en dat geldt voor iedereen.

    Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij?
    – nee, mensen die onder het juk van religie dingen niet mogen zoals vrouwen in Afghanistan, Rohinja, Oeigoeren…. Ik ben zelfs bang dat er meer mensen NIET vrij zijn dan wel, in ieder geval niet vrij zoals wij in Nederland

    Voel jij je vrij? Waarom wel of niet?
    – JA!! Ik mag mijn eigen keuzes maken, ik mag werken waar ik wil, leren wat ik wil, wonen waar ik wil, liefhebben wie ik wil

    Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven?
    – keuzes hebben

  6. Vrijheid betekent voor mij zelf keuzes kunnen maken, En dan nog voel ik mij wel eens verplicht om iets te doen waar ik eigenlijk geen zin in hebt. Maar kaders geven grenzen aan en dit biedt veiligheid.
    Zolang regels en kaders niet knellen voel ik mij vrij

  7. 1. Wat vind jij: verbonden zijn met anderen en ‘erbij horen’ is belangrijker dan vrijheid. Waarom vind je dat wel of niet? Haha nee sorry ik ben zeker pro mee kunnen doen (kinderen naar sport o.a.) maar erbij horen is wat anders. Welkom zijn zeker, maar als we iets al heel lang weten is dat mensen vasthouden aan wat ze kennen. En dat is in mijn ogen prima, denk maar aan al het heerlijke eten wat overal verkrijgbaar is. Iedereen in zijn waan laten maar zeker niet verplichten erbij te moeten horen, welkom zijn en gelijke kansen dat is ideaal.

    Is iedereen op dit moment vrij denk je? Ja, waarom denk je dat? Nee, wie is er nu niet vrij? Vrijheid is een breed begrip, voor de één is vastzitten aan een hypotheek onvrij terwijl een ander dolgelukkig zou worden van het kunnen krijgen van een hypotheek. Ik denk dat iedereen met een laag inkomen zich onvrij voelt, leven naar je inkomen is met de huidige prijzen voor eten en al het andere allang niet meer aan de orde.

    Voel jij je vrij? Waarom wel of niet?
    In verhouding tot bijvoorbeeld Oekraïne hebben we niet te klagen. Maar nee ik voel me niet altijd vrij.

    Wat betekent vrijheid voor jou? Kun je dit in een paar zinnen beschrijven?
    Vrijheid is voor mij kunnen zijn wie ik ben, te schrijven en zeggen wat ik denk en voel en bovenal lief te kunnen hebben zonder veroordeeld te worden.

  8. Vrijheid is een begrip met héél veel invullingen, o.a. dát te kiezen dat het best bij me past zolang ik er anderen geen schade mee berokken. Ik neem dus weer de “vrijheid” hier niets in te vullen wegens de onmogelijkheid in een kort bestek alle kanten te belichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *